Faircoaching

5 dolog amit nyerhetsz, ha velem tartasz

2019. október 08. 16:18 - Faircoaching

Avagy mi lesz ebből a coaching folyamatból?

Ez a sorozat harmadik, befejező része.

spiral-1000771_1920.jpg

1. Meghatározod az irányt, amerre továbbhaladsz (megszűnik a káosz).

A te utad merre vezet? Ott tartottunk az előző cikk végén, hogy előhozzuk az erősségeidet. Ha ezeket átgondolod, meglátod - Mi az, ami szenvedéllyel tölt el? Melyik az a tevékenység, amit mindig szívesen csinálsz? Ez segít megadni az alapot ahhoz, hogy meghatározd az irányt, amerre továbbmész.

2. Az új irány/gyakorlat/szokás beépül, mert racionális és érzelmi szinten is összhang van

Ehhez is használok sokféle kreatív gyakorlatot, mert ezek segítenek előhozni érzéseket, gondolatokat, amelyek eddig nem tudtak a felszínre kerülni. Ennek oka lehet az, hogy nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget ezek megélésének, vagy olyan a működésünk, hogy racionálisan átgondoljuk az érveket/ellenérveket egy-egy döntéshez, de nem visszük le ezt érzelmi szintre. Így ilyenkor behatárolnak a feltételek, a tények, az érvek. A komfortzónánkban mozgunk, nem tudunk kilépni belőle. Én azt gondolom, hogy akkor tudunk bármiben is változtatni, ha nemcsak a fejünkkel értjük, hogy ez a viselkedés, vagy szokás milyen jó hatással lesz ránk, a munkánkra stb. Az is ugyanolyan fontos, hogy át is érezzük, ez miért lesz jó nekünk. De lehet más oka is annak, ha nincs meg az érzelmi töltet egy döntés mögött. Ha ezt kiderítjük, tovább tudunk lépni a folyamatban.

Beszélgettem egy vállalkozóval, aki a karrierjében szeretett volna előrehaladni, de valahol megakadt ebben a folyamatban. Feltártuk, hogy az időgazdálkodás az a terület, amelyre érdemes ránézni, mert ez lehet a gátja a szakmai előmenetelének. Kicsit szét volt csúszva, a meglévő ügyfelek folyamatosan hívták kisebb-nagyobb kéréseikkel, kérdéseikkel, valamint sok időt töltött adminisztratív feladatokkal. Új ügyfélszerzésre már nem maradt ideje. Szóval a felismeréseket követően kidolgozta az akciótervet – hogyan alakítson ki egy időbeosztást, amely a prioritásokat is figyelembe vette (heti időterv, tennivalók csoportosítása, adminisztratív feladatok kiszervezése).

Nagyon lelkesen fogalmazta meg ezeket, majd a következő találkozónál megbeszéltük, hogy halogatja a fenti új tevékenységek működtetését. Mi lehet ennek az oka? Hiszen racionálisan jól átgondolta, kialakított egy logikus és működőképes akciótervet, mégsem valósította meg. Érzelmileg nem tudta befogadni. Kiderült, hogy kissé fásult, nem lelkes, nem érzi úgy, hogy ebbe bele tudna tenni energiát és emiatt nem tud belevágni. Rájöttünk, hogy kissé kiégett. Ezért ezen a ponton ezzel a témával kezdtünk foglalkozni és ideiglenesen félretettük az időgazdálkodást.

3. Új látásmódot kapsz, ha felszabadulsz a gátak alól

Új nézőpontok, gondolatok, AHA élmények jönnek olyankor, ha valahogy fel tudom szabadítani a feltételek, az elvárások, a szokások nyomása alól az ügyfelet. Mert ha ezek a gátak nem léteznek, akkor minden lehetséges. És ha ebbe bele tud helyezkedni, akkor észrevesz olyan dolgokat, amelyeket eddig nem, más nézőpontból látja a helyzetét.

crazyenough.JPG

4. Feltérképezzük a lehetőségeket

Fontos megérteni, hogy milyen életszakaszban vagy. Hogy ebben az életszakaszban az életszerepeidet hogy éled meg? Mennyire vagy harmóniában? Mit jelent a munka-magánélet egyensúlya számodra? Milyen konkrét lehetőségeid vannak? Hogyan támogat az otthoni háttér? Milyen egyéb dolgokat tudsz felsorolni, amelyek szintén elősegítik, hogy visszatérj a munkába? (pld támogató barátok, közösség) Milyen kihívásokat láttok ezzel a témával kapcsolatban? Hogyan tudsz ezekre felkészülni?

Ennél a pontnál már megvan az irány, amerre elindulsz. Ahhoz hogy a döntést meg tudd hozni, fel kell mérned, hogy neked milyen lehetőségeid vannak, koncentrálva a TE célodra. Ez arról szól, hogy hogyan fogod megtalálni a neked legjobban megfelelő helyet. Volt egy ügyfelem, akinek a folyamat elején fogalma sem volt, milyen munkát keressen magának. Fontos volt számára az elhelyezkedés, de mivel nem volt megfogalmazva a célja, ezért a keresés nem vezetett eredményre. Amikor a folyamatban erre a szintre érkeztünk, már nem okozott neki problémát, hogy felmérje a lehetőségeket és azt hogy hogyan fogja megtalálni a száméra ideális munkahelyet. Neki az iránytalálás volt a legnehezebb, de amikor megértette, hogy önmaga megismerésével juthat közelebb a céljához, erre fókuszált és így tudtunk sikeresen előre haladni.

5. Megvalósítod, amit igazán szeretnél

Elérkeztünk az akciótervhez, amit már „csak” meg kell valósítania az ügyfélnek. Ez sem mindig megy könnyen. A fentebb leírt módszerek támogatnak ebben. És a TE tudatosságod, amelyet az önismereti folyamat előhív benned.

Én azt gondolom, hogy minden ilyen beszélgetés bármi legyen is a téma, az önismeretről szól. Hiszen ha:

  • nem tudjuk pontosan mit akarunk, merre fogunk elindulni?
  • hogyan használnánk erősségeinket, képességeinket, ha nem ismerjük azokat?
  • hogyan tudnánk reális célokat kitűzni, ha nem tudjuk meghatározni mit akarunk, illetve ha nem ismerjük határainkat?
  • hogyan tudnánk megvalósítani a céljainkat, ha nem tudjuk fenntartani a motivációt, illetve nem tudjuk mi motivál minket?
  • hogyan kapcsolódunk másokhoz?

Ezután pedig még fontos része a folyamatnak az utánkövetés, hiszen bár a felelősség a TIÉD, nekem fontos az, hogy megvalósult, amit szerettél volna. És ehhez TE magadnak is nyújthatsz segítséget. Egy alkalommal például a folyamat utolsó személyes találkozóján kértem az ügyfelet, hogy írjon saját magának egy levelet. Ebben kértem, hogy fogalmazza meg a tanulságokat, írja le, mennyire érzi motiváltnak magát ebben a pillanatban. Mit fog elkezdeni? És mit tesz majd, ha ellenállásba ütközik? Mit fog elérni egy hónap alatt? Ezután betette a levelet egy borítékba, megcímezte, én pedig elküldtem neki úgy, hogy kb egy hónap múlva kapja kézhez. Ennek kettős hatása van: egyrészt összefoglalja a lényeget maga számára, valamint kap egy motivációs löketet kis idővel később, biztatás, ami a hétköznapokban is támogatja a célja elérésében.

Remélem, a 3 részes cikksorozattal betekintést tudtam nyújtani az olvasó számára, mi is történik a coaching folyamatban. Ha valamilyen problémával küzdesz és úgy érzed, nem jutsz egyedül előre, vagy fejlődni akarsz és érdekel ez a lehetőség, fordulj hozzám bátran. www.faircoaching.hu

Szólj hozzá!

Ez történik veled, ha belevágsz egy coaching folyamatba

2019. október 04. 08:57 - Faircoaching

Bevezetés a karrier coaching-ba

Azt ígértem, hogy folytatom sorozatomat (mi köze Larry Crowne történetének az én útkeresésemhez) és írok arról, hogy hogyan támogatom azokat, akik olyan munkát keresnek, amely pont nekik való.

lost-1605501_1920_1.jpg

Mikor gyere el hozzám?

Amikor belül megmozdul valami és erőteljes érzéseket kelt – vajon a helyemen vagyok? Miért érzem fáradtnak, frusztráltnak, elégedetlennek magam, ha a munkámra gondolok? Esetleg külső körülmények hatására gondolkodunk, merre tovább. Ilyen pld munkahely elvesztése, valamilyen élethelyzet változás (válás után vagy hosszabb kisgyerekekkel otthon töltött idő után).

Az első lépés

a nulladik találkozó – mert a kölcsönös szimpátia kiemelten fontos. Itt dől el, hogy tudunk –e majd együtt dolgozni. Megbeszéljük a kereteket, szerződést kötünk az előttünk álló változási folyamatra. Mert ez egy komoly munka, ami bizalomra épül, titoktartás kötelez azzal kapcsolatban, ami az egyes üléseken elhangzik. A legfontosabb kérdés: milyen eredményt szeretne elérni?

Az én szerepem az, hogy végigvezessem a hozzám érkező ügyfelet az elérendő célig.

Az útkeresés az önismeretről szól. Mit tehetek, hogy változtassak a helyzeten? Hogyan érjem el, hogy elégedett legyek? Ha fel tudod mérni az adott helyzetedet, ha tudod, mi a jó neked, milyen lehetőségeid vannak, képes vagy kiválasztani a legoptimálisabbat.

Hogyan folytatjuk?

Felmérjük a jelenlegi helyzetet. Miben vagy most? Hogyan hat rád? Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban? Értékeljük, mérjük – ez azért fontos, mert egy viszonyítási alapot ad a folyamat végére – mekkora a változás az kezdethez képest.

graffiti-508272_1920.jpg

Ezután közösen megnézzük, mire alapozhatsz a neked való munka/hivatás/karrier megtalálásában. Milyen erőforrásaid vannak (képességek, tapasztalatok, tudás)? Honnan szedjük elő ezeket? Először is, ahogyan te ismered magadat. Ki vagy TE és mi van BENNED?

Milyen élményeid vannak, amelyek pozitív megélések – amikor jól, pontosan, gyorsan megoldottál valamit. Vagy új helyzetbe kerültél és hamar tudtál alkalmazkodni, felvetted a ritmust. Amiért elismerést kaptál a vezetődtől, a kollégáidtól, a projekt csapat egyik tagjától. Amikor érzékelted a munkád eredményét. Ezek nemcsak a munkádból jöhetnek. Hiszen a képességeid, a készségeid a magánéletben is előjönnek, ott is alkalmazod azokat. Pld a jó problémamegoldó képességed egy nehéz élethelyzetből való kilábalásban is megmutatkozik.

Emellett számos kreatív módszer van, melynek segítségével előhozhatod az erősségeidet. Pld az életút gyakorlat. Megkérlek, hogy rajzolj egy koordináta rendszert, ahol az x tengely az idő, az y tengely pedig az érzéseket/hangulatot mutatja. Az origó születésünk pillanata. A feladat az, hogy jelölj meg pontokat az x tengelyen, amelyek egy-egy életeseményt jelölnek. Legyen ez minél több, ne szorítkozz csak az általános dolgokra, mint az iskolakezdés, érettségi, első munkahely. Ezeken kívül is számos sikert és kudarcot élünk meg pld az első csók, egy előléptetés, egy költözés, vagy egy közeli barát elvesztése.

Ezután gondold végig, hogy az egyes események milyen hatással voltak rád, milyen érzelmi töltettel rendelkeznek. Ezt jelöld az y tengelyen (mínusz és plusz 10 között). Végül, ha összekötjük a pontokat, kirajzolódik az életutunk, úgy, ahogy talán még sosem néztünk rá. Magasságok és mélypontok, amelyek érzéseket hoznak elő bennünk. Térképünk jó néhány olyan erőforrást, megoldásmódot, komolyabb összefüggést rejt, amelyek a rajz nélkül nem lennének láthatóak. Felfedezhetjük tipikus reakcióinkat, pontosabban azok hatását. Megfigyelhetünk bizonyos mintázatokat, amelyek újra és újra és újra felbukkannak, sőt akár szabályszerűen mutatkoznak meg.

Remélem most már körvonalazódik, mi zajlik egy coaching ülésen? Ha érdekel a folytatás, csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol meg fogom osztani a következő részt is ebben a témában. Megtalálsz FAIRCOACHING néven.

 

Szólj hozzá!

Mi köze Larry Crowne történetének az én útkeresésemhez?

2019. október 04. 08:47 - Faircoaching

Azaz: Hogyan indulj el, hogy megtaláld a neked való hivatást?

A napokban láttam A Larry Crowne című filmet. Az útkeresésről szól. Az újrakezdésről. Amikor a körülmények vagy a sors (vagy nevezzük bárminek) hatására elindult egy új úton. Vagy inkább megtalálta az útját? Nézőpont kérdése. Egy új világba került. És az új helyzetben meglátta a lehetőséget a változásra.

Vannak filmek, amelyek inspirálnak (nem mellesleg Tom Hanks remek alakítást nyújott). Mert meglátunk valamit. Ami a saját életünkben is valahol ott van, csak elő kell hozni. Illetve ennek hatására előjön – és nem hagy nyugodni.

timeforchange.JPG

Szerintem nem arról szól, hogy beiratkozott egy iskolába. Nem arról, hogy új dolgokat tanult, elvégzett egy főiskolát, amit korábban kihagyott az életéből. Rájött, hogy változtatni akar. És a dolgok is változni kezdtek körülötte. Végül összeálltak a dolgok, mert megtalálta azt, amiben igazán jól érzi magát.

Én is hasonlóan érzem magam, mióta kiléptem a korábbi munkahelyemről. Fontos tapasztalás – hogy elkezdtem élni. Új dolgokat tanultam, új embereket ismertem meg, szembenéztem a félelmeimmel, meg akartam találni azt, amiben igazán jó vagyok és amit szeretek csinálni.

Hullámvasutaztam – volt már néhány mélypontom. Amit megtanultam magamról: hogy keretekre szükségem van, hogy másoktól inspirációt tudok meríteni, hogy szívesen dolgozom csapatban, hogy kreatív vagyok, de ugyanakkor elemző is.

Az útkeresés lehet, hogy ijesztő, de egyben felszabadító érzés is. Amikor úgy érzed, hogy a helyeden vagy, amikor a lelkesedésed nem apad el néhány hét után és hatalmas energiákat tudsz megmozgatni a célod elérése érdekében. Amikor nincsenek kétségeid – biztos vagy abban, hogy ezt kell csinálnod.

De ahhoz, hogy ezt megtapasztald, szükséged van:

  • Nyitottságra
  • Bátorságra
  • Önismeretre
  • Tudatosságra
  • Cselekvésre

Ha olyan helyzetben vagytok, amikor bizonytalanul, boldogtalannak, kiégettnek, unottnak, fásultnak érzitek magatokat a munkában és elhatároztátok, hogy ezen változtatni akartok, forduljatok hozzám. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan működik ez a gyakorlatban, olvassátok el majd a következő bejegyzésemet, ahol a coaching folyamatról és az eszközökről írok majd.

Szólj hozzá!

Minden a Helyére Kerül

2018. július 19. 11:20 - Faircoaching

AVAGY a „rendes” emberek jó szokásai

computer-3114274_1920.jpg

 

Olyan sokat gondolkodtam már azon, hogy hogyan tudnék rendet tartani. Annyi energiát vesz el, hogy időről időre rendet rakok az asztalomon, kiválogatom a felesleges papírokat, kidobom a lejárt szavatosságú dolgokat. Mennyivel könnyebb lenne, ha minden alkalommal, amikor jön egy levél, rögtön a megfelelő helyre raknám a dokumentumot, a borítékot pedig kidobnám, nem igaz? Velem már sokszor előfordult, hogy kerestem például az ollót és ha nem tettem vissza a helyére, akár 10-15 percig is róttam a köröket a lakásban, vagy felemeltem minden tárgyat a telepakolt asztalról, hogy végre megtaláljam.

Nálatok hogy működik ez a rend dolog? Mi ketten nem mindig vagyunk jóban – a rend és én. Nemrég olvastam egy cikket Dr. Travis Bradburry-től, aki pontokba szedte, hogy a „rendes” emberek milyen jó szokásokat követnek. Igyekszem bevezetni ezeket a saját életembe, mert a külső rend belül is segít letisztítani a dolgokat. Arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezeket a gondolatokat, hátha ti is hasonló problémákkal küzdötök.

Ha érdekel a folytatás, kattints az alábbi linkre:

https://www.faircoaching.hu/2018/07/17/minden-a-helyere-kerul-avagy-a-rendes-emberek-jo-szokasai/

 

Szólj hozzá!

A megoldás veled kezdődik

2018. július 06. 17:37 - Faircoaching

„Egyetlen ​valódi hibát követhetünk el az életben; ha nem fejlődünk azoktól a dolgoktól, amiken keresztül megyünk.” Az élete végéhez közeledő nagy írót, George Bernard Shawt egyszer megkérdezték, hogy melyik történelmi személy szeretett volna leginkább lenni. Azt felelte, hogy leginkább az a George Bernard Shaw szeretett volna lenni, aki lehetett volna, de akivé sohasem vált.

Én hiszek abban, hogy a megoldás ott kezdődik, amikor észreveszem hogy probléma van és hajlandó vagyok változtatni ezen. Vagyis magamon. Nem a másik félen, nem a körülményeken. Magamon.Ezért csak akkor lehet segíteni valakinek, ha ő akarja ezt. Amíg nem gondolja, hogy problémája van, amit meg akar szüntetni, addig bármit mondunk neki, lepereg. Rosszabb esetben kerülni fogja a társaságunkat. Mert nem kíváncsi. Vagy mert nem tart még ott, hogy szembesüljön a problémát érintő dolgokkal.

 

megoldas1.jpg

A coaching pontosan úgy segít, hogy NEM mondja meg a válaszokat. Kérdéseket tesz fel, amelyek elgondolkodtatnak. Ha hajlandó vagy elgondolkodni… A kérdések hatására jönnek a felismerések. Valószínűleg nem azonnal, de az is lehet, hogy már a beszélgetés közben. Esetleg sírás is – én már megtapasztaltam ezt ügyfélként. A felismerések felkavarnak és elindítanak bennünk bizonyos folyamatokat. Egyszer csak megértjük az összefüggéseket, helyükre kerülnek a dolgok. Egy biztos: a coaching kimozdít egy helyzetből, egy gondolkodásmódból.

Persze lehet ezt egyedül is csinálni, mármint kérdéseket feltenni, ezek mentén átgondolni a dolgainkat és felismerésekre jutni. És szerintem erre szükség is van. De egy jó coach külső rálátást nyújt a problémára, struktúrát biztosít a beszélgetéshez, nem érintett a témában, empatikus, odafigyel és meghallgat – ezek mind olyan értékek, amelyek segítik az önfejlődésünket, valószínűleg hamarabb eljutunk a megoldáshoz és közben jól is érezzük magunkat.

Fontos, hogy a coaching az emberrel foglalkozik, a velük kapcsolatos életvezetési vagy munkahelyi témákkal. Két fő területe van: life (életvezetési) coaching, amikor a coach segít az ügyfélnek tisztázni, mit szeretne elérni az életében, amely biztosítja, hogy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen, majd támogatja a változási folyamat során (pld. változások kezelése, konfliktus kezelés, karrierváltás). A másik terület a business coaching, ami a munkahelyi teljesítmény növelésére, a vezetői minőség fejlesztésére koncentrál a vállalkozás különböző szintjein dolgozó vezetőknél (pld. vezetői kompetenciafejlesztés, kiégéssel kapcsolatos problémák kezelése, döntéstámogatás, problémamegoldás. Azonban van átfedés a két terület között, kölcsönhatásban vannak egymással – a teljes, harmónikus élet a két oldal egyensúlyával képzelhető el.

Szóval, gondolkodtál már azon, hogy milyen életet élhetnél, ha igazán akarnád?

Szólj hozzá!

Karrier! Neked áldás vagy váltás?

2018. május 25. 08:37 - Faircoaching

Nemrég írtam egy jegyzetet karrierváltás témában, összeszedve azokat a jeleket, amelyek arra mutatnak, hogy ideje váltani: Menjek vagy maradjak – karrierváltás.

Most egy másik oldalról, kérdések segítségével szeretném megközelíteni ezt a kérdést – amellyel szeretnélek elgondolkodtatni benneteket: milyen helyzetben, hol vagytok most, hogyan mérjétek fel a jelenlegi helyzetet és aztán nézzétek meg, hogy érdemes –e maradni. A kérdések, amelyeket összeszedtem támogatják a szituáció felmérését és az eredmények alapos elemzése elvezet titeket a döntéshez.

Mert a jó kérdések a legfontosabbak!

thinking1.jpeg

 

Itt a hétvége, kikapcsolunk, jól érezzük magunkat, a családdal foglalkozunk, sportolunk, kertészkedünk. Eljön a vasárnap este. Mit éreztek ekkor? Jaj, megint itt a hétfő, görcsbe rándul a gyomrom, ha rágondolok. VAGY Nagyon izgalmasnak ígérkezik a következő hét, már alig várom, hogy elinduljon. VAGY a kettő között, de vajon hol van egy 1-10ig terjedő kálán ez az érzés?

„A kihívás az, amikor a kitűzött cél a komfortzónán kívül van… Amennyivel több a kihívásod, annál jobban fejlődsz, és annál többé válsz, mint aki ma vagy…” S. Tóth Márta

Ha azt érezzük, hogy a munka egy szükséges rossz, akkor a következőket is gondoljuk át: általában érezzük vagy csak most? Szabadság után is ugyanígy van? Biztosan a munka az oka? Vagy nekem van egy személyes problémám, ami kihat erre is?

Ránézhetünk a következő területekre egyesével, hogy ha váltani akarunk, mi ennek az oka? (Néhányhoz írtam példát, a könnyebb érthetőség érdekében):

  • munka-magánélet egyensúlya
  • vezető (főnök ) – új főnököm lett, nem tudunk együttműködni, nincs meg a közös hullámhossz
  • pénz
  • kollégák, csapat, légkör
  • hely, körülmények – elköltöztem, most már túl hosszú idő szükséges a munkahelyre eljutáshoz, már nem biztos, hogy vállalom.
  • karrierlehetőség
  • nincs kihívás – belefásultam a munkába, rutinosan csinálom, semmi újat nem tanulok.
  • nem tiszta a vállalat célja, ködös az információ áramlás
  • stressz
  • munka jellege – meguntam, hogy 8 órát egy irodában ülök, szeretnék többet kimozdulni, más emberekkel találkozni.
  • függetlenség – jobban szeretem, ha hetente egyszer megbeszéljük a tennivalókat és ezek státuszát, nem bírom, ha a nyakamra ülnek.
  • visszajelzés – ritkán kapok, nem megfelelő módon, inkább csak kritika.
  • nem használjuk erősségeinket – nagyon jó szervező vagyok, jól bánok az emberekkel, de itt egész nap írogatok, nyomtatványokat töltök ki.
  • valami újra vágyunk
  • mert hívnak máshová – megkeresett egy jó hírű cég egy érdekes ajánlattal.

Nézzétek át el a fenti pontokat, értékeljétek azokat egyesével, majd teszteljétek a válaszokat.

KULCSKÉRDÉS: A munka ilyen, vagy én teszem ilyenné? Mennyire függ tőlem?

Mit tehetünk? Vizsgáljuk meg szokásainkat, tetteinket, mit csináltunk eddig. Elemezzük a lehetőségeinket. Fejlődni akkor tudunk, ha kilépünk a komfortzónánkból, a megszokottból. Alakítsunk ki jó szokásokat és tartsuk azokat fenn. Egyeztessünk a vezetőnkkel, hogy mit szeretnénk. Hiszen, ha világosan kommunikáljuk az igényünket, van esély rá, hogy változást érünk el és nem kell munkahelyet váltanunk.

És végezetül néhány kérdés arra vonatkozóan, hogy mi segíti a döntésünket az új munkahellyel kapcsolatban – honnan szerezhetünk információkat? Barátok, ismerősök, akik ott dolgoznak vagy dolgoztak, internetes keresés, illetve az állásinterjún is érdemes megkérdezni a minket érdeklő dolgokat.

Hogyan döntsünk?

  • Kezdjük magunkkal – mindent megtettünk? (Lásd az eddigieket)
  • Jól priorizáltunk? Mi a fontos?
  • Menni akarunk? Válasszunk utat és hozzá vezetőt – kivel fogunk együtt dolgozni? Érdemes az interjún is találkozni a vezetővel, hiszen fontos a kölcsönös szimpátia, az összhang.

És ezek után még mindig marad egy bizonytalansági faktor, ami nem kiküszöbölhető – viszont a helyzet alapos átgondolása jelentősen csökkenti ezt.

A fenti kérdések a coaching eszközeként segítenek a gondolatindításban, azért hogy mindenki elemezni tudja a saját helyzetét és a munkahelyváltással kapcsolatban átgondolt döntést hozzon. Ha ennek a folyamatnak a végén mégis maradnak kétségeid, fordulj egy szakemberhez, akivel egyénileg és mélyebben tudjátok elemezni a helyzetet.

Forrás: Kenyeres András business coach 2018. április 19-ei „Menjek vagy maradjak” előadásán elhangzottak felhasználásával

Szólj hozzá!

Menjek vagy maradjak?

2018. május 23. 12:38 - Faircoaching

Karrierváltás

A munkahelyen töltjük életünk jelentős részét. Ezért nem mindegy, hogyan érezzük magunkat ott. Én eddigi életem során több munkahelyen is dolgoztam és kicsit elgondolkodtam, hogy ezeken a helyeken hogyan töltöttem el az időmet, mennyire éreztem magam jól vagy kevésbé és hová vezetett ez.
Az egyik munkahelyemen (pontosan emlékszem), szervezeti változások miatt belekerültem egy olyan helyzetbe, amelyben aztán már nem éreztem jól magam. Olyan munkát végeztem, amelyben nem voltak (vagy nem túl) sok sikerélményeim, mert – most már tudom – nem a képességeimnek megfelelő feladatot kellet ellátnom. Ráadásul a főnököm visszajelzései szorongással töltöttek el.
Egy darabig küzdöttem a helyzettel, de az nem javult, sőt, eljutottam egy olyan pontra, amikor már reggel nyugtalanul értem be a munkába és egész nap azt figyeltem, mikor telik el az idő, mikor mehetek haza. És ezen a ponton eljutottam oda, hogy munkahelyet váltok, amit (mint bebizonyosodott) nagyon jól tettem. Mintha kicseréltek volna – érdeklődő voltam, szárnyaltam a következő munkámban és folyamatosan kaptam a pozitív visszajelzéseket.

Azt szerettem volna ezzel közvetíteni, hogy ne ragadjatok bele egy ilyen helyzetbe, vegyétek észre a jelzéseket, amelyek arra mutatnak, hogy érdemes változtatni. Olvastam egy cikket nemrég ezzel kapcsolatban, Travis Bradburry-től (A TalentSmart alapítója, amely érzelmi intelligencia témában foglalkozik tréningekkel és tesztekkel), aki összeszedte azokat a jeleket, amelyek arra mutatnak, hogy ideje váltani (vagy legalábbis komolyan fontolóra veendő):

1. Rosszul érzed magad, ha munkába kell menned, vagy ha a munkádra gondolsz. Mindenkinek vannak rossz napjai, de ha ez huzamos ideig fennáll, akkor talán itt az idő…
2. Frusztráló, ha képzettebb vagy tapasztaltabb vagy mint a főnököd. Ez arra mutat, hogy nem bízol meg a vállalat vezetésében, hogy a megfelelő irányba vezetik a vállalatot.
3. Ha elveszítetted a lelkesedésedet a munka iránt, hiszen ez vezet a sikerhez – még akkor is fontos jel, ha egyébként jól érzed magad a munkakörnyezetedben és az emberekkel, akikkel együtt dolgozol.
4. Ha nincs mód a fejlődésre – beleragadhatsz egy munkába és ez még jó érzés is lehet, mert szereted csinálni, de ne felejtsd el, hogy egy jó munka/feladat fejleszti a képességeidet és növeli ez értékedet mint munkavállaló. És ha ez nincs meg?…
5. Olyan főnököd van, aki nem jó vezetői minőséggel rendelkezik, viszont a felső vezetés kedveli, ezért hosszú távon együtt kell dolgoznotok. Elgondolkodtató, hogy érdemes –e kivárni a változást…
6. Ha a magánéleted látja kárát a munkának – későig dolgozol, otthon engeded ki a gőzt, ezt a családod is megsínyli. Érdemes?
7. Az egészségedet is befolyásolja a munka. Fejfájás, szédülés, gyakori megbetegedések, depresszió és még tovább. A lelkiállapot erőteljesen hat a testre, tudtátok?
8. Úgy tűnik, mindig te vagy az utolsó, akihez eljutnak a munkahelyi hírek? Kihagynak levelekből, megbeszélésekből és a főnököd sem lát értékes munkaerőnek? Rossz hír, elgondolkodtató…
9. Egy mostani tanulmány szerint a kis cégek kb. 70%-a megy csődbe működése 10. éve előtt. Ha észreveszel erre utaló jeleket – hirtelen jelentős számú zárt ajtós megbeszélések, költségcsökkentések, a vezetőség házon kívüli megbeszélései, érdemes ezen elgondolkodni. Persze ez inkább kisebb cégek esetében lehet jel.

Örülnék neki, hogy aki volt már ilyen helyzetben, megírná nekem, milyen jeleket vett észre, mi késztette a váltásra. Ha ezzel kapcsolatos kérdés van, vagy probléma, keressetek, szívesen segítek.

www.faircoaching.hu

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása