Faircoaching

A megoldás veled kezdődik

2018. július 06. 17:37 - Faircoaching

„Egyetlen ​valódi hibát követhetünk el az életben; ha nem fejlődünk azoktól a dolgoktól, amiken keresztül megyünk.” Az élete végéhez közeledő nagy írót, George Bernard Shawt egyszer megkérdezték, hogy melyik történelmi személy szeretett volna leginkább lenni. Azt felelte, hogy leginkább az a George Bernard Shaw szeretett volna lenni, aki lehetett volna, de akivé sohasem vált.

Én hiszek abban, hogy a megoldás ott kezdődik, amikor észreveszem hogy probléma van és hajlandó vagyok változtatni ezen. Vagyis magamon. Nem a másik félen, nem a körülményeken. Magamon.Ezért csak akkor lehet segíteni valakinek, ha ő akarja ezt. Amíg nem gondolja, hogy problémája van, amit meg akar szüntetni, addig bármit mondunk neki, lepereg. Rosszabb esetben kerülni fogja a társaságunkat. Mert nem kíváncsi. Vagy mert nem tart még ott, hogy szembesüljön a problémát érintő dolgokkal.

 

megoldas1.jpg

A coaching pontosan úgy segít, hogy NEM mondja meg a válaszokat. Kérdéseket tesz fel, amelyek elgondolkodtatnak. Ha hajlandó vagy elgondolkodni… A kérdések hatására jönnek a felismerések. Valószínűleg nem azonnal, de az is lehet, hogy már a beszélgetés közben. Esetleg sírás is – én már megtapasztaltam ezt ügyfélként. A felismerések felkavarnak és elindítanak bennünk bizonyos folyamatokat. Egyszer csak megértjük az összefüggéseket, helyükre kerülnek a dolgok. Egy biztos: a coaching kimozdít egy helyzetből, egy gondolkodásmódból.

Persze lehet ezt egyedül is csinálni, mármint kérdéseket feltenni, ezek mentén átgondolni a dolgainkat és felismerésekre jutni. És szerintem erre szükség is van. De egy jó coach külső rálátást nyújt a problémára, struktúrát biztosít a beszélgetéshez, nem érintett a témában, empatikus, odafigyel és meghallgat – ezek mind olyan értékek, amelyek segítik az önfejlődésünket, valószínűleg hamarabb eljutunk a megoldáshoz és közben jól is érezzük magunkat.

Fontos, hogy a coaching az emberrel foglalkozik, a velük kapcsolatos életvezetési vagy munkahelyi témákkal. Két fő területe van: life (életvezetési) coaching, amikor a coach segít az ügyfélnek tisztázni, mit szeretne elérni az életében, amely biztosítja, hogy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen, majd támogatja a változási folyamat során (pld. változások kezelése, konfliktus kezelés, karrierváltás). A másik terület a business coaching, ami a munkahelyi teljesítmény növelésére, a vezetői minőség fejlesztésére koncentrál a vállalkozás különböző szintjein dolgozó vezetőknél (pld. vezetői kompetenciafejlesztés, kiégéssel kapcsolatos problémák kezelése, döntéstámogatás, problémamegoldás. Azonban van átfedés a két terület között, kölcsönhatásban vannak egymással – a teljes, harmónikus élet a két oldal egyensúlyával képzelhető el.

Szóval, gondolkodtál már azon, hogy milyen életet élhetnél, ha igazán akarnád?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faircoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr6314097997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása