Faircoaching

Ez történik veled, ha belevágsz egy coaching folyamatba

2019. október 04. 08:57 - Faircoaching

Bevezetés a karrier coaching-ba

Azt ígértem, hogy folytatom sorozatomat (mi köze Larry Crowne történetének az én útkeresésemhez) és írok arról, hogy hogyan támogatom azokat, akik olyan munkát keresnek, amely pont nekik való.

lost-1605501_1920_1.jpg

Mikor gyere el hozzám?

Amikor belül megmozdul valami és erőteljes érzéseket kelt – vajon a helyemen vagyok? Miért érzem fáradtnak, frusztráltnak, elégedetlennek magam, ha a munkámra gondolok? Esetleg külső körülmények hatására gondolkodunk, merre tovább. Ilyen pld munkahely elvesztése, valamilyen élethelyzet változás (válás után vagy hosszabb kisgyerekekkel otthon töltött idő után).

Az első lépés

a nulladik találkozó – mert a kölcsönös szimpátia kiemelten fontos. Itt dől el, hogy tudunk –e majd együtt dolgozni. Megbeszéljük a kereteket, szerződést kötünk az előttünk álló változási folyamatra. Mert ez egy komoly munka, ami bizalomra épül, titoktartás kötelez azzal kapcsolatban, ami az egyes üléseken elhangzik. A legfontosabb kérdés: milyen eredményt szeretne elérni?

Az én szerepem az, hogy végigvezessem a hozzám érkező ügyfelet az elérendő célig.

Az útkeresés az önismeretről szól. Mit tehetek, hogy változtassak a helyzeten? Hogyan érjem el, hogy elégedett legyek? Ha fel tudod mérni az adott helyzetedet, ha tudod, mi a jó neked, milyen lehetőségeid vannak, képes vagy kiválasztani a legoptimálisabbat.

Hogyan folytatjuk?

Felmérjük a jelenlegi helyzetet. Miben vagy most? Hogyan hat rád? Milyen érzéseid vannak ezzel kapcsolatban? Értékeljük, mérjük – ez azért fontos, mert egy viszonyítási alapot ad a folyamat végére – mekkora a változás az kezdethez képest.

graffiti-508272_1920.jpg

Ezután közösen megnézzük, mire alapozhatsz a neked való munka/hivatás/karrier megtalálásában. Milyen erőforrásaid vannak (képességek, tapasztalatok, tudás)? Honnan szedjük elő ezeket? Először is, ahogyan te ismered magadat. Ki vagy TE és mi van BENNED?

Milyen élményeid vannak, amelyek pozitív megélések – amikor jól, pontosan, gyorsan megoldottál valamit. Vagy új helyzetbe kerültél és hamar tudtál alkalmazkodni, felvetted a ritmust. Amiért elismerést kaptál a vezetődtől, a kollégáidtól, a projekt csapat egyik tagjától. Amikor érzékelted a munkád eredményét. Ezek nemcsak a munkádból jöhetnek. Hiszen a képességeid, a készségeid a magánéletben is előjönnek, ott is alkalmazod azokat. Pld a jó problémamegoldó képességed egy nehéz élethelyzetből való kilábalásban is megmutatkozik.

Emellett számos kreatív módszer van, melynek segítségével előhozhatod az erősségeidet. Pld az életút gyakorlat. Megkérlek, hogy rajzolj egy koordináta rendszert, ahol az x tengely az idő, az y tengely pedig az érzéseket/hangulatot mutatja. Az origó születésünk pillanata. A feladat az, hogy jelölj meg pontokat az x tengelyen, amelyek egy-egy életeseményt jelölnek. Legyen ez minél több, ne szorítkozz csak az általános dolgokra, mint az iskolakezdés, érettségi, első munkahely. Ezeken kívül is számos sikert és kudarcot élünk meg pld az első csók, egy előléptetés, egy költözés, vagy egy közeli barát elvesztése.

Ezután gondold végig, hogy az egyes események milyen hatással voltak rád, milyen érzelmi töltettel rendelkeznek. Ezt jelöld az y tengelyen (mínusz és plusz 10 között). Végül, ha összekötjük a pontokat, kirajzolódik az életutunk, úgy, ahogy talán még sosem néztünk rá. Magasságok és mélypontok, amelyek érzéseket hoznak elő bennünk. Térképünk jó néhány olyan erőforrást, megoldásmódot, komolyabb összefüggést rejt, amelyek a rajz nélkül nem lennének láthatóak. Felfedezhetjük tipikus reakcióinkat, pontosabban azok hatását. Megfigyelhetünk bizonyos mintázatokat, amelyek újra és újra és újra felbukkannak, sőt akár szabályszerűen mutatkoznak meg.

Remélem most már körvonalazódik, mi zajlik egy coaching ülésen? Ha érdekel a folytatás, csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol meg fogom osztani a következő részt is ebben a témában. Megtalálsz FAIRCOACHING néven.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faircoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr1915191808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása