Faircoaching

Karrier! Neked áldás vagy váltás?

2018. május 25. 08:37 - Faircoaching

Nemrég írtam egy jegyzetet karrierváltás témában, összeszedve azokat a jeleket, amelyek arra mutatnak, hogy ideje váltani: Menjek vagy maradjak – karrierváltás.

Most egy másik oldalról, kérdések segítségével szeretném megközelíteni ezt a kérdést – amellyel szeretnélek elgondolkodtatni benneteket: milyen helyzetben, hol vagytok most, hogyan mérjétek fel a jelenlegi helyzetet és aztán nézzétek meg, hogy érdemes –e maradni. A kérdések, amelyeket összeszedtem támogatják a szituáció felmérését és az eredmények alapos elemzése elvezet titeket a döntéshez.

Mert a jó kérdések a legfontosabbak!

thinking1.jpeg

 

Itt a hétvége, kikapcsolunk, jól érezzük magunkat, a családdal foglalkozunk, sportolunk, kertészkedünk. Eljön a vasárnap este. Mit éreztek ekkor? Jaj, megint itt a hétfő, görcsbe rándul a gyomrom, ha rágondolok. VAGY Nagyon izgalmasnak ígérkezik a következő hét, már alig várom, hogy elinduljon. VAGY a kettő között, de vajon hol van egy 1-10ig terjedő kálán ez az érzés?

„A kihívás az, amikor a kitűzött cél a komfortzónán kívül van… Amennyivel több a kihívásod, annál jobban fejlődsz, és annál többé válsz, mint aki ma vagy…” S. Tóth Márta

Ha azt érezzük, hogy a munka egy szükséges rossz, akkor a következőket is gondoljuk át: általában érezzük vagy csak most? Szabadság után is ugyanígy van? Biztosan a munka az oka? Vagy nekem van egy személyes problémám, ami kihat erre is?

Ránézhetünk a következő területekre egyesével, hogy ha váltani akarunk, mi ennek az oka? (Néhányhoz írtam példát, a könnyebb érthetőség érdekében):

  • munka-magánélet egyensúlya
  • vezető (főnök ) – új főnököm lett, nem tudunk együttműködni, nincs meg a közös hullámhossz
  • pénz
  • kollégák, csapat, légkör
  • hely, körülmények – elköltöztem, most már túl hosszú idő szükséges a munkahelyre eljutáshoz, már nem biztos, hogy vállalom.
  • karrierlehetőség
  • nincs kihívás – belefásultam a munkába, rutinosan csinálom, semmi újat nem tanulok.
  • nem tiszta a vállalat célja, ködös az információ áramlás
  • stressz
  • munka jellege – meguntam, hogy 8 órát egy irodában ülök, szeretnék többet kimozdulni, más emberekkel találkozni.
  • függetlenség – jobban szeretem, ha hetente egyszer megbeszéljük a tennivalókat és ezek státuszát, nem bírom, ha a nyakamra ülnek.
  • visszajelzés – ritkán kapok, nem megfelelő módon, inkább csak kritika.
  • nem használjuk erősségeinket – nagyon jó szervező vagyok, jól bánok az emberekkel, de itt egész nap írogatok, nyomtatványokat töltök ki.
  • valami újra vágyunk
  • mert hívnak máshová – megkeresett egy jó hírű cég egy érdekes ajánlattal.

Nézzétek át el a fenti pontokat, értékeljétek azokat egyesével, majd teszteljétek a válaszokat.

KULCSKÉRDÉS: A munka ilyen, vagy én teszem ilyenné? Mennyire függ tőlem?

Mit tehetünk? Vizsgáljuk meg szokásainkat, tetteinket, mit csináltunk eddig. Elemezzük a lehetőségeinket. Fejlődni akkor tudunk, ha kilépünk a komfortzónánkból, a megszokottból. Alakítsunk ki jó szokásokat és tartsuk azokat fenn. Egyeztessünk a vezetőnkkel, hogy mit szeretnénk. Hiszen, ha világosan kommunikáljuk az igényünket, van esély rá, hogy változást érünk el és nem kell munkahelyet váltanunk.

És végezetül néhány kérdés arra vonatkozóan, hogy mi segíti a döntésünket az új munkahellyel kapcsolatban – honnan szerezhetünk információkat? Barátok, ismerősök, akik ott dolgoznak vagy dolgoztak, internetes keresés, illetve az állásinterjún is érdemes megkérdezni a minket érdeklő dolgokat.

Hogyan döntsünk?

  • Kezdjük magunkkal – mindent megtettünk? (Lásd az eddigieket)
  • Jól priorizáltunk? Mi a fontos?
  • Menni akarunk? Válasszunk utat és hozzá vezetőt – kivel fogunk együtt dolgozni? Érdemes az interjún is találkozni a vezetővel, hiszen fontos a kölcsönös szimpátia, az összhang.

És ezek után még mindig marad egy bizonytalansági faktor, ami nem kiküszöbölhető – viszont a helyzet alapos átgondolása jelentősen csökkenti ezt.

A fenti kérdések a coaching eszközeként segítenek a gondolatindításban, azért hogy mindenki elemezni tudja a saját helyzetét és a munkahelyváltással kapcsolatban átgondolt döntést hozzon. Ha ennek a folyamatnak a végén mégis maradnak kétségeid, fordulj egy szakemberhez, akivel egyénileg és mélyebben tudjátok elemezni a helyzetet.

Forrás: Kenyeres András business coach 2018. április 19-ei „Menjek vagy maradjak” előadásán elhangzottak felhasználásával

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faircoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr6614000358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása