Faircoaching

5 dolog amit nyerhetsz, ha velem tartasz

2019. október 08. 16:18 - Faircoaching

Avagy mi lesz ebből a coaching folyamatból?

Ez a sorozat harmadik, befejező része.

spiral-1000771_1920.jpg

1. Meghatározod az irányt, amerre továbbhaladsz (megszűnik a káosz).

A te utad merre vezet? Ott tartottunk az előző cikk végén, hogy előhozzuk az erősségeidet. Ha ezeket átgondolod, meglátod - Mi az, ami szenvedéllyel tölt el? Melyik az a tevékenység, amit mindig szívesen csinálsz? Ez segít megadni az alapot ahhoz, hogy meghatározd az irányt, amerre továbbmész.

2. Az új irány/gyakorlat/szokás beépül, mert racionális és érzelmi szinten is összhang van

Ehhez is használok sokféle kreatív gyakorlatot, mert ezek segítenek előhozni érzéseket, gondolatokat, amelyek eddig nem tudtak a felszínre kerülni. Ennek oka lehet az, hogy nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget ezek megélésének, vagy olyan a működésünk, hogy racionálisan átgondoljuk az érveket/ellenérveket egy-egy döntéshez, de nem visszük le ezt érzelmi szintre. Így ilyenkor behatárolnak a feltételek, a tények, az érvek. A komfortzónánkban mozgunk, nem tudunk kilépni belőle. Én azt gondolom, hogy akkor tudunk bármiben is változtatni, ha nemcsak a fejünkkel értjük, hogy ez a viselkedés, vagy szokás milyen jó hatással lesz ránk, a munkánkra stb. Az is ugyanolyan fontos, hogy át is érezzük, ez miért lesz jó nekünk. De lehet más oka is annak, ha nincs meg az érzelmi töltet egy döntés mögött. Ha ezt kiderítjük, tovább tudunk lépni a folyamatban.

Beszélgettem egy vállalkozóval, aki a karrierjében szeretett volna előrehaladni, de valahol megakadt ebben a folyamatban. Feltártuk, hogy az időgazdálkodás az a terület, amelyre érdemes ránézni, mert ez lehet a gátja a szakmai előmenetelének. Kicsit szét volt csúszva, a meglévő ügyfelek folyamatosan hívták kisebb-nagyobb kéréseikkel, kérdéseikkel, valamint sok időt töltött adminisztratív feladatokkal. Új ügyfélszerzésre már nem maradt ideje. Szóval a felismeréseket követően kidolgozta az akciótervet – hogyan alakítson ki egy időbeosztást, amely a prioritásokat is figyelembe vette (heti időterv, tennivalók csoportosítása, adminisztratív feladatok kiszervezése).

Nagyon lelkesen fogalmazta meg ezeket, majd a következő találkozónál megbeszéltük, hogy halogatja a fenti új tevékenységek működtetését. Mi lehet ennek az oka? Hiszen racionálisan jól átgondolta, kialakított egy logikus és működőképes akciótervet, mégsem valósította meg. Érzelmileg nem tudta befogadni. Kiderült, hogy kissé fásult, nem lelkes, nem érzi úgy, hogy ebbe bele tudna tenni energiát és emiatt nem tud belevágni. Rájöttünk, hogy kissé kiégett. Ezért ezen a ponton ezzel a témával kezdtünk foglalkozni és ideiglenesen félretettük az időgazdálkodást.

3. Új látásmódot kapsz, ha felszabadulsz a gátak alól

Új nézőpontok, gondolatok, AHA élmények jönnek olyankor, ha valahogy fel tudom szabadítani a feltételek, az elvárások, a szokások nyomása alól az ügyfelet. Mert ha ezek a gátak nem léteznek, akkor minden lehetséges. És ha ebbe bele tud helyezkedni, akkor észrevesz olyan dolgokat, amelyeket eddig nem, más nézőpontból látja a helyzetét.

crazyenough.JPG

4. Feltérképezzük a lehetőségeket

Fontos megérteni, hogy milyen életszakaszban vagy. Hogy ebben az életszakaszban az életszerepeidet hogy éled meg? Mennyire vagy harmóniában? Mit jelent a munka-magánélet egyensúlya számodra? Milyen konkrét lehetőségeid vannak? Hogyan támogat az otthoni háttér? Milyen egyéb dolgokat tudsz felsorolni, amelyek szintén elősegítik, hogy visszatérj a munkába? (pld támogató barátok, közösség) Milyen kihívásokat láttok ezzel a témával kapcsolatban? Hogyan tudsz ezekre felkészülni?

Ennél a pontnál már megvan az irány, amerre elindulsz. Ahhoz hogy a döntést meg tudd hozni, fel kell mérned, hogy neked milyen lehetőségeid vannak, koncentrálva a TE célodra. Ez arról szól, hogy hogyan fogod megtalálni a neked legjobban megfelelő helyet. Volt egy ügyfelem, akinek a folyamat elején fogalma sem volt, milyen munkát keressen magának. Fontos volt számára az elhelyezkedés, de mivel nem volt megfogalmazva a célja, ezért a keresés nem vezetett eredményre. Amikor a folyamatban erre a szintre érkeztünk, már nem okozott neki problémát, hogy felmérje a lehetőségeket és azt hogy hogyan fogja megtalálni a száméra ideális munkahelyet. Neki az iránytalálás volt a legnehezebb, de amikor megértette, hogy önmaga megismerésével juthat közelebb a céljához, erre fókuszált és így tudtunk sikeresen előre haladni.

5. Megvalósítod, amit igazán szeretnél

Elérkeztünk az akciótervhez, amit már „csak” meg kell valósítania az ügyfélnek. Ez sem mindig megy könnyen. A fentebb leírt módszerek támogatnak ebben. És a TE tudatosságod, amelyet az önismereti folyamat előhív benned.

Én azt gondolom, hogy minden ilyen beszélgetés bármi legyen is a téma, az önismeretről szól. Hiszen ha:

  • nem tudjuk pontosan mit akarunk, merre fogunk elindulni?
  • hogyan használnánk erősségeinket, képességeinket, ha nem ismerjük azokat?
  • hogyan tudnánk reális célokat kitűzni, ha nem tudjuk meghatározni mit akarunk, illetve ha nem ismerjük határainkat?
  • hogyan tudnánk megvalósítani a céljainkat, ha nem tudjuk fenntartani a motivációt, illetve nem tudjuk mi motivál minket?
  • hogyan kapcsolódunk másokhoz?

Ezután pedig még fontos része a folyamatnak az utánkövetés, hiszen bár a felelősség a TIÉD, nekem fontos az, hogy megvalósult, amit szerettél volna. És ehhez TE magadnak is nyújthatsz segítséget. Egy alkalommal például a folyamat utolsó személyes találkozóján kértem az ügyfelet, hogy írjon saját magának egy levelet. Ebben kértem, hogy fogalmazza meg a tanulságokat, írja le, mennyire érzi motiváltnak magát ebben a pillanatban. Mit fog elkezdeni? És mit tesz majd, ha ellenállásba ütközik? Mit fog elérni egy hónap alatt? Ezután betette a levelet egy borítékba, megcímezte, én pedig elküldtem neki úgy, hogy kb egy hónap múlva kapja kézhez. Ennek kettős hatása van: egyrészt összefoglalja a lényeget maga számára, valamint kap egy motivációs löketet kis idővel később, biztatás, ami a hétköznapokban is támogatja a célja elérésében.

Remélem, a 3 részes cikksorozattal betekintést tudtam nyújtani az olvasó számára, mi is történik a coaching folyamatban. Ha valamilyen problémával küzdesz és úgy érzed, nem jutsz egyedül előre, vagy fejlődni akarsz és érdekel ez a lehetőség, fordulj hozzám bátran. www.faircoaching.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://faircoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr8115209618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása